Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Hvilken type fodbue har du?

What type of foot arch do you have?

Høj svang. Lav svang. Neutral svang. Er den ene værre end den anden, og hvordan ved man, hvilken type svang man har?

Sandheden er, at uanset hvilken type svang du har, kan det føre til problemer. Derfor findes der indlægssåler til høje, lave og neutrale svangbuer. Læs denne guide for at finde ud af, hvilken svang du har, og hvad ulemperne er.

VIL DU FINDE UD AF, HVILKEN TYPE SVANG DU HAR?
Her er, hvad du kan gøre for at tjekke det:

1. Gør et håndklæde vådt, og læg det ud på gulvet.
2. Træd barfodet på håndklædet, og flyt foden ned på gulvet, eller placer foden på en avis eller mørkt papir, så du kan se dit fodaftryk. Husk, at når du træder i pedalerne, skal du stå lige op og lægge pres på foden.
3. Tjek din svang ved hjælp af fodaftrykket. Nedenfor kan du se tegninger, som du kan sammenligne med for at se, hvilken fodbue du har.

fodbuer

TIL DIG, DER HAR EN LAV SVANG
At have en lav fodbue betyder, at den langsgående fodbue (buen) er nedsunken, og at foden derfor har et "større" fodaftryk. Det kan også kaldes at være platfodet.

HVAD ER EN LAV FODBUE?

Lav svangbue eller platfod er arveligt og kan bidrage til en overdreven pronationsbevægelse, hvilket betyder, at du lægger meget vægt på indersiden af din fod. Dette bidrager igen til en fejlstilling af foden, som så kan bidrage til smerter i fødder, knæ, hofter og ryg.

SYMPTOMER PÅ LAV SVANG:

- Fodsmerter
- Trætte fødder
- Pronation
- Knæ-, ryg- og hoftesmerter

Sådan behandles nedsunken forfod

For at slippe af med dine problemer med lave fodbuer kan du bruge indlægssåler, der er specielt designet til lave fodbuer og flade fødder. Indlægssålerne er specielt designet til at give komfort, smertelindring og stabil støtte til svangen.

FOR DEM MED EN MEDIUM SVANG HVAD ER EN MEDIUM SVANG?

Selv om du har en normal/medium svang, kan du opleve problemer med dine fødder. Når en person med en normal svang går og står, kan svangen stadig blive presset ned af kroppens vægt. Det betyder, at fødderne ikke får den støtte og aflastning, de har brug for, hvilket skaber problemer som fodsmerter, ømme eller trætte fødder.

SYMPTOMER PÅ MODERAT SVANGSTØTTE:

- Smerter i fødderne
- Trætte og ømme fødder, når man går og står meget.

BEHANDLING AF FØDDER MED MEDIUM SVANG

For at komme problemet til livs kan det være en hjælp at bruge anatomiske indlægssåler med svangstøtte, der aflaster fødderne, skaber en mere jævn vægtfordeling over hele fodens overflade og dermed giver fødderne en chance for at slappe af.

FOR DEM MED HØJE SVANGBUER HVAD ER HØJE SVANGBUER?
Høj svang er normalt medfødt og kan føre til vægtbærende smerter, da vægten ikke lægges på hele foden. Problemet kan opstå pludseligt, men i mange tilfælde er det resultatet af langvarig overbelastning. Det er også almindeligt, at smerterne opstår, når man har gået og stået meget.

Hvis man har en høj svang, er det også almindeligt at have smerter i trædepuderne og i hælen. Derfor er det også almindeligt at opleve en øm, træt følelse i både hælen og under trædepuden. Udaddrejede fødder kan også være tegn på høj svang. Hvis du har en høj svang og ikke behandler dine problemer, kan det i sidste ende give yderligere problemer, såsom skæve tæer og i værste fald en såkaldt hammertå. Høj svang er ikke noget, der kan kureres, men det er noget, der kan forebygges med de rigtige såler og sko, der skaber en mere jævn vægtfordeling over hele fodens overflade og samtidig giver svangen den nødvendige støtte.

SYMPTOMER PÅ HØJ SVANG:

- Smerter i fødderne
- Trætte fødder
- Kedelige fødder
- Smerter i hælen
- Ømme trædepuder

Ud over problemer med fødderne er det også almindeligt at have problemer med knæ, hofter og ryg. Hvis du har en høj svang, er det derfor vigtigt, at du behandler dine problemer.

BEHANDLING AF HØJ SVANG

For at slippe af med problemerne kan det være godt at bruge indlægssåler, der er specielt designet til personer med høje svangbuer.

Ofte stillede spørgsmål om svangtyper og deres behandling

Q: Hvordan kan jeg finde ud af, hvilken type fodbue jeg har?

A: For at identificere din svangtype kan du udføre en simpel fodaftrykstest derhjemme. Sådan gør du:

  • Gør et håndklæde vådt, og læg det fladt på jorden.
  • Træd på håndklædet med bare fødder, og stil dig derefter på et stykke avispapir eller mørkt papir for at overføre dit våde fodaftryk.
  • Sammenlign dit fodaftryk med referencetegninger for at se, om du har en høj, lav eller neutral svangbue.

Q: Hvad er de almindelige symptomer forbundet med at have en lav svangbue eller platfod?

A: Personer med lave svangbuer eller platfødder kan opleve flere symptomer, bl.a:

  • Vedvarende smerter i fødderne.
  • En fornemmelse af trætte fødder.
  • Pronation, eller indadrulning af fødderne, når man går.
  • Knæ-, ryg- og hoftesmerter på grund af fejlstilling forårsaget af platfod.

Q: Hvilken slags indlægssåler bør en person med høj svang overveje, og hvorfor er de vigtige?

A: Personer med høje svangbuer bør overveje indlægssåler, der er designet til at støtte høje svangbuer. Disse specialiserede produkter hjælper:

  • Fordele vægten mere jævnt over hele foden.
  • Give den nødvendige støtte til svangen.
  • Lindre almindelige symptomer som fodsmerter, trætte fødder, hælsmerter og ømme trædepuder. At bruge de rigtige indlægssåler er afgørende for at forebygge yderligere problemer som skæve tæer eller hammertå og lindre ubehag i knæ, hofter og ryg.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.