Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Diskusprolaps

Herniated disc

Der er skiver mellem hver ryghvirvel i rygsøjlen, og en diskusprolaps betyder, at en skive er sprunget og buler ud i rygmarvskanalen. Den beskadigede diskus kan irritere nerverne i rygmarven og forårsage betændelse. Det føles normalt som en udstrålende smerte og er mest almindelig i lænden, men kan også forekomme i nakken eller hele ryggen. For det meste forsvinder smerten af sig selv, men nogle gange kan det være nødvendigt med en operation.

Smerter fra en diskusprolaps kan komme hurtigt eller udvikle sig over en længere periode. Det er ikke helt klart, hvad der forårsager diskusprolaps, men det skyldes til dels arvelige faktorer. Der er dog mønstre, der viser, at visse livsstile og vaner øger risikoen for diskusprolaps: rygning, tungt fysisk arbejde, tunge løft og at sidde stille i lange perioder, f.eks. ved kontorarbejde.

Hvis man har en diskusprolaps, kan det være meget smertefuldt at gå og stå, men når den mest akutte smerte har fortaget sig, er det godt at prøve at bevæge sig. Det vil fremskynde helingsprocessen. Prøv at træne så meget som muligt for at styrke dine ben- og rygmuskler. Undgå anstrengende bevægelser som at bøje og løfte. Prøv at finde en god balance mellem bevægelse og hvile. Du kan få behandling hos en kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut, som også kan hjælpe dig med et passende træningsprogram.

Du kan også prøve at bruge rygstøtter, som hjælper med at aflaste ryggen ved diagnoser som diskusprolaps, iskias eller rygmarvsskade, men som også kan være en rigtig god løsning, selv før du får problemer. Du får aflastning, øget stabilitet og færre rygsmerter med et godt ryglæn. De giver aflastning og varme, hvilket som regel er godt for ryggen.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.