Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Forstuvet håndled

Sprained Wrist

En forstuvning eller forvridning af håndleddet kan opstå, hvis leddet belastes pludseligt og voldsomt. Det kan føre til skader på sener, ledbånd eller muskler. En forstuvning kan f.eks. opstå ved et fald, hvor man griber sig selv med strakte arme. En forstuvning kan også være forårsaget af et voldsomt slag mod håndleddet eller et unaturligt vrid i håndleddet.

Det, der sker, når håndleddet forstuves, er, at de led, der er ansvarlige for at give håndleddet stabilitet, beskadiges. Symptomerne på et forstuvet håndled kan være hævelse, smerter, når man bruger hånden og bevæger håndleddet, eller ustabilitet i håndleddet. Nogle gange bliver håndleddet også misfarvet på grund af blødning i hånden. Det kan være en mærkelig følelse, og mange føler sig helt uarbejdsdygtige, når deres hænder ikke fungerer ordentligt.

AKUT BEHANDLING AF ET FORSTUVET HÅNDLED
Ved den akutte skade er det vigtigt at minimere hævelse og blødning ved at lægge pres på. Pak håndleddet stramt ind ved at udvide årepressen, mens du pakker ind. Det er dog vigtigt at huske ikke at vikle så stramt, at du bliver følelsesløs i hånden. Lad trykforbindingen sidde på i ca. 15 minutter. Pak ud og gentag et par gange. Hvis du føler, at dine fingre bliver følelsesløse, skal du straks løsne bandagen og pakke den ind igen. For at lindre smerten kan du køle området med is eller anden kulde, men brug aldrig kulde direkte på huden. At holde hånden hævet over hjertet kan føles godt og reducere risikoen for, at hævelsen bliver værre.

BØR MAN GÅ TIL LÆGEN MED ET FORSTUVET HÅNDLED?
De fleste mennesker, der har et forstuvet håndled, søger ikke læge. Men hvis du har følgende symptomer efter et par dage, bør du søge læge. 1. Hvis du har mange smerter, og smerterne ikke aftager. 2. Hvis der fortsat er hævelse i håndleddet på trods af, at du bruger håndledsbeskytter eller korrekt indpakning. 3. Hvis du har misfarvning eller rødme af huden, som kan indikere, at du har en infektion.

GENOPTRÆNING AF ET FORSTUVET HÅNDLED?
Efter den akutte fase er det vigtigt at komme tilbage til arbejdet så hurtigt som muligt uden at lægge pres på håndleddet. Helst allerede på dagen for skaden eller efter et par dage. Bevægelsestræning er det næste skridt i rehabiliteringen og kan påbegyndes efter en eller to dage. Sammen med en fysioterapeut kan man udvikle et træningsprogram for at undgå at overbelaste hånden i genoptræningsfasen. Hvis du har tilbagevendende forstuvninger af håndleddet, bør der foretages en vurdering og udvikles et mere omfattende genoptræningsprogram.

SKAL MAN BRUGE EN HÅNDLEDSBESKYTTER, NÅR MAN HAR ET FORSTUVET HÅNDLED?
Det er en god idé at bruge en håndledsstøtte eller håndledsbeskytter på dit forstuvede håndled. Det er for at give støtte og stabilitet i hverdagen eller under træning. Håndledsstøtten bidrager også til smertelindring, da den hjælper håndleddet med at blive i den rigtige position. Den forebygger også yderligere skader og giver dig den rette aflastning. Kort sagt, den giver dig den støtte, du har brug for, og får dig til at føle dig mere sikker, når du træner.
Håndledsstøttens korrekte og stabile pasform er vigtig for helingen. En god håndledsbandage kan justeres og tilpasses individuelt, så den giver den bedst mulige støtte og funktion, mens forstuvningen heler. Støtten skal være behagelig at have på, stabil og forhindre håndleddet i at bøje. Effekten af en håndledsbandage til et forstuvet håndled er at give den nødvendige bevægelighed uden at lægge pres på det skadede område. Det forebygger smerter og overanstrengelse.
En god håndledsstøtte bør heller ikke glide frem og tilbage, så det er vigtigt, at størrelsen er rigtig og passer til dit håndled.

KAN MAN BRUGE EN HÅNDLEDSBESKYTTER AF ANDRE ÅRSAGER END ET FORSTUVET HÅNDLED?
Ja, en håndledsstøtte kan bruges forebyggende, især hvis du tidligere har haft en skade. Gentagne skader på et ledbånd kan få det til at blive permanent strakt, så håndleddet føles ustabilt. Det giver risiko for yderligere skader. Så selv om du ikke har mange smerter, kan du føle dig svag og ustabil i håndleddet, hvilket er grunden til, at håndledsbeskyttere er nyttige.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.