Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Slidgigt i tommelfingeren

Osteoarthritis of the thum

Slidgigt i tommelfingeren omtales ofte som tommelfingerartrose. Begrebet slidgigt betyder, at ledbrusken, som normalt fungerer som en glidende og stødabsorberende overflade i et led - i dette tilfælde tommelfingerleddet - er udtyndet og derfor ikke opfylder sin funktion. Ved slidgigt i tommelfingerbasen kan det få knoglerne til at reagere ved at vokse og forskyde tommelfingerleddet, så det bliver betændt.

Risikofaktorer for slidgigt omfatter høj alder, genetik, tidligere skader på knogler eller ledbånd, en inflammatorisk ledsygdom eller en fejlstilling af tommelfingerleddet.

HVAD ER SYMPTOMERNE PÅ SLIDGIGT I TOMMELFINGEREN?
Symptomerne på slidgigt i tommelfingeren er hævelse af leddet, smerter ved vægtbæring og bevægelse og en mærkbar forskel i svaghed fra før, når man griber med tommel- og pegefinger. Tommelfingerens basis kan også blive stiv, hvis slidgigten har stået på i lang tid.

HVORDAN BEHANDLES SLIDGIGT I TOMMELFINGEREN?
Noget af det første, man kan gøre, hvis man lider af slidgigt i tommelfingeren, er at bruge en støttebandage (Ortos) omkring tommelfingerens basis for at aflaste det smertefulde led. Mange mennesker med slidgigt behandles også med kortisonindsprøjtninger, som over tid kan føre til fuldstændig lindring. Nogle antiinflammatoriske lægemidler kan også være nyttige til at lindre smerter og hævelse.

Uanset om du arbejder på at forebygge eller allerede har tommelfingerartrose, er det vigtigt at tænke over, hvordan du kan arbejde og bevæge dig mere ergonomisk for at skåne dine led. Hvis slidgigten er alvorlig, kan en ledprotese eller fjernelse af leddet i sidste ende være den bedste løsning for at slippe af med smerterne.

Som tidligere nævnt kan det være nyttigt at bære en form for bandage omkring tommelfingerens grundled, både som en forebyggende foranstaltning, og når slidgigten har sat ind. Det kan være rart at bære en håndledsbeskytter, der passer rundt om hele hånden for at give varme og støtte. At holde betændte områder varme vil fremskynde helingen af det betændte område. For at aflaste tommelfingerens grundled specifikt er det en god idé at tape leddet med kinesiotape. Tapen er vandafvisende og elastisk, og den bruges ofte både forebyggende og til at stabilisere skadede områder. Tapen, som du kan finde her på Soprtsmart.se, findes i mange forskellige varianter og farver, så du kan vælge den, der passer bedst til dig og din helingsproces.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.