Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Korsbåndsskade

ACL injury

I sportens verden er det ret almindeligt at høre om folk, der lider af såkaldte korsbåndsskader. Denne type skade kan være meget smertefuld for dem, der rammes af den. Faktum er, at vi har både forreste og bageste korsbånd i vores knæ, der fungerer som to ledbånd. Deres funktion er at gøre vores knæ stabile og faste, og de fungerer også ved at holde underbenet sammen med lårbenet. Derfor er det meget naturligt, at korsbåndsskader er meget smertefulde. Folk, der er meget aktive mellem 14 og 30 år, er mest tilbøjelige til at få korsbåndsskader. Men selv uden for sportens verden kan man være uheldig at vride knæet på en ukontrolleret måde og beskadige det fremre korsbånd.

Ofte er den underliggende årsag til korsbåndsskader, at knæet ved et uheld er blevet vredet med stor kraft. En anden årsag er f.eks. kraftige opbremsninger, som også kan føre til skader på korsbåndene. Normalt er det de forreste korsbånd, der bliver beskadiget i sportsgrene som fodbold og skiløb. Når man laver så kraftige vrid, brækker korsbåndet enten helt eller kun en lille smule. Det er almindeligt, at folk oplever problemer på grund af korsbåndsskaden umiddelbart efter ulykken, men nogle mennesker kan også opleve problemer noget tid senere.

Hvis man vrider om på knæet og beskadiger det forreste korsbånd, kan det faktisk føles, som om noget virkelig går i stykker i knæet eller "popper". Det betyder selvfølgelig mange smerter, og ofte hæver knæet betydeligt kort tid efter. Nogle gange kan folk forveksle en knæskal, der er gået af led, med en korsbåndsskade. Det er ikke ualmindeligt at have svært ved at gå, fordi det ikke er let at støtte på benet. Et par dage eller uger efter skaden vil smerten aftage sammen med hævelsen. Knæet kan stadig føles ustabilt, når man går. På trapper kan det også føles, som om knæet bare bøjer.

Hvis korsbåndet er skadet, er det godt at kunne lægge et passende tryk på knæet så hurtigt som muligt. På den måde undgår man forhåbentlig den værste hævelse. Kulde kan også reducere smerten i denne periode. Derefter er det vigtigt, at en læge undersøger knæet og vurderer, hvor alvorlig skaden er. Man kan forvente at skulle bruge krykker og tage smertestillende medicin i et stykke tid bagefter. Når det gælder behandling af korsbåndsskader, er der forskellige tilgange. For nogle mennesker er fysioterapi en fremragende måde at træne knæet på igen. De fleste kommer sig ved hjælp af fysioterapi, men nogle har desværre stadig smerter, selv om skaden er helet. Men nogle gange er det nødvendigt at operere. Nogle bliver opereret med det samme, mens andre må vente et par uger på at se resultaterne af fysioterapien. Ved operation af korsbåndsskader bruger man som regel en sene fra benet til at erstatte det beskadigede korsbånd.

Hvis du har fået en korsbåndsoperation, er genoptræningen vigtig for at få dig på benene igen. Du vil normalt få et program, der intensiveres over en vis tidsperiode. Genoptræningen skal vare mindst seks måneder, men det er ikke ualmindeligt, at der er behov for træning næsten et år efter operationen. En knæskinne med god stabilitet anbefales under genoptræningen for at undgå risikoen for nye skader.

 

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.