Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Lumbago

Lumbago

Lumbago er en tilstand, der involverer smerter i den nedre del af ryggen. Nogle gange nævnes lumbago sammen med iskias, og der kan opstå en vis forvirring. Lumbago og iskias er to forskellige tilstande, hvor smerten ved lumbago sidder i og omkring lændehvirvelsøjlen, mens iskias fører til udstrålende smerter ned i benene. Udtrykket lumbago ischias bruges i fagsproget og henviser til det, der almindeligvis kaldes iskias.

En mere velkendt betegnelse for lumbago er rygsmerter. Smerterne kan opstå efter tunge løft og opstår som regel om morgenen. Der er mange årsager, men lumbago skyldes sjældent skader eller sygdom. Det er almindeligt, at smerterne tiltager i den ene side. Alle kan blive ramt, og symptomerne kan være både tilbagevendende og akutte, langvarige eller forsvinde efter kort tid.

Når man undersøger problemet med lumbago, kontrollerer man arten af eventuelle vævsskader, den syges fysiske kapacitet og livssituation. Lændesmerter kan skyldes en rygmarvsskade eller andre årsager som diskusprolaps eller smerter fra en diskus, mekanisk låsning, for meget statisk arbejde eller træthed og stivhed. Lumbago kan komme fra forskellige dele af ryggen, f.eks. muskler, ledbånd, diskusskiver eller leddene mellem ryghvirvlerne. Årsagen til smerten bestemmer behandlingens karakter.

Behandlingen af lumbago kan variere og afhænger hovedsageligt af årsagen. For at forebygge smerter bør man sørge for at varme op før fysisk krævende arbejde og sørge for at løfte med den rigtige teknik for at beskytte ryggen. Hvis ulykken allerede er sket, og smerterne er opstået, kan man enten hvile sig eller, hvis smerterne er stærke og vedvarende, søge lægehjælp. Du kan også bruge forskellige former for støtte til din ryg, f.eks. rygstøtter eller holdningsveste, til både forebyggelse og behandling.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.