Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Lymfødem

Lymphoedema

Når lymfevæske ophober sig i en del af kroppen, så den bliver hævet, kaldes det lymfødem. Lymfødem er mest almindeligt i arme eller ben, men det er også muligt at udvikle lymfødem i ansigt, hals eller bryst. Lymfødem kan være medfødt, eller du kan blive ramt, hvis du har gennemgået en operation, hvor lymfeknuder er blevet beskadiget eller fjernet. Der er også en sammenhæng mellem fedme og lymfødem. De symptomer, du kan mærke, hvis du er ramt, er, at huden bliver tykkere og mere spændt end normalt, og efterhånden kan du også begynde at mærke, at det ramte område svulmer op og føles tungere. Hvis lymfødemet fortsætter med at vokse, vil kropsdelens mobilitet blive reduceret, hvilket blandt andet fører til hudproblemer og smerter.

Jo hurtigere en person, der lider af lymfødem, får hjælp, jo større er chancen for bedring. I et tidligt stadie kan det være muligt at slippe af med symptomerne, men hvis det ikke behandles i tide, er der risiko for, at ophobningen af lymfevæske også fører til en ophobning af fedt og bindevæv i huden. Lymfødem behandles med kompressionsstrømper, som lægger et konstant tryk på det berørte væv, forhindrer yderligere vækst af lymfødemet og reducerer hævelsen. Kompressionsstrømper lægger mere pres på kroppen end almindelige støttestrømper, så det er vigtigt at foretage omhyggelige individuelle vurderinger, så kompressionen justeres, så den hverken er for høj eller for lav. Lymfødem kan forebygges ved at dyrke regelmæssig motion og holde en sund vægt.

Når man vælger en kompressionsstrømpe, er det som tidligere nævnt vigtigt at sørge for, at man finder en strømpe, der ikke har for højt tryk, men heller ikke for lavt. Derudover skal du bruge en strømpe, der er tilpasset din størrelse og den kropsdel, hvor lymfødemet sidder. For nogle er det nok at have strømpen på i løbet af dagen, for andre er det nødvendigt at have den på hele dagen. For at opretholde trykket og forlænge strømpens levetid anbefales det, at du skyller strømpen dagligt. Heldigvis findes der i dag forskellige typer kompressionsstrømper i forskellige stilarter og med forskellige funktioner til alle faser af livet. Det vigtigste er at vælge en, der passer til dine behov!

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.