Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Schlatter

Osgood–Schlatter disease

Skader og sygdomme er aldrig sjove, uanset hvilken alder man har. Men måske er det værst, når man er ung og gerne vil kunne bevæge sig og dyrke sport uden at blive hindret af smerter. Desværre er der noget, der hedder Schlatters sygdom, som normalt rammer yngre mennesker mellem otte og femten år. Det er meget almindeligt, især blandt unge atleter. Tidligere var drenge mere tilbøjelige til at blive ramt, men da både piger og drenge dyrker meget sport i dag, er det almindeligt blandt begge køn.

Hovedårsagen til, at unge mennesker i denne alder rammes af Schlatters sygdom, er, at de normalt vokser meget hurtigt i denne periode af deres liv og samtidig overbelaster deres knæ. Yngre mennesker, der deltager i forskellige løbe- og stræksportsgrene som floorball, gymnastik, atletik og fodbold, lider ofte af Schlatters sygdom, som opstår, når senetilhæftningen på lårmusklen bliver betændt. Denne tilhæftning sidder som en knude et par centimeter under knæskallen. Når denne knude bliver betændt, vil den desværre hæve og forårsage smerter for den syge. Desværre kan den knude, der vokser i størrelse med Schlatters, beholde sin større størrelse, selv efter at betændelsen er aftaget, og smerten er væk.

Som nævnt ovenfor er et almindeligt symptom på Schlatters sygdom hævelse af senefæstet lige under knæet. Området bliver derefter ømt og smertefuldt. Det betyder, at enhver sport, du dyrker, også lider under smerterne. Det gælder især for de sportsgrene, der involverer hop. Men løb kan også forårsage smerter. Nogle mennesker føler også smerten ved Schlatters sygdom, når de f.eks. går op ad trapper.

Fordi Schlatters sygdom er forbundet med at vokse og dyrke sport i en ung alder, forsvinder sygdommen normalt, når du bliver ældre eller holder op med at vokse. Der er dog også nogle mennesker, der lider af Schlatters sygdom senere i livet. Hvis du har Schlatters sygdom, kan du starte med at prøve at undgå sportsgrene, der involverer smerte. Eller i det mindste ikke træne så hårdt, så du ikke belaster dine knæ for meget. Det kan også være nødvendigt at skifte til en anden type sport, hvis symptomerne er for alvorlige, selvom det ikke er farligt at træne, selvom man har Schlatter. Hvis du ikke får færre smerter eller får det bedre, kan det desværre i nogle tilfælde være nødvendigt at få fysioterapi eller bruge en særlig bandage under din sport. For nogle er det nok at tape knæet for at lindre smerten og give knæet støtte. Hvis smerterne fra Schlatters sygdom er så alvorlige, at det ikke hjælper, kan det desværre være nødvendigt med en operation.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.