Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Smerter i ryggen

Back Pain

Rygsmerter og lændeproblemer rammer 4 ud af 5 svenskere på et tidspunkt i deres liv, og problemerne varierer fra midlertidige muskelsmerter til kroniske problemer og ustabilitet. Rygsmerter kan f.eks. skyldes forkerte bevægelser og belastninger, dårlige arbejdsstillinger, graviditet, stillesiddende adfærd, diskusprolaps, overvægt og stress. De fleste former for rygsmerter kan kategoriseres som: rygsvaghed, rygmarvsskade, diskusprolaps, iskias eller en kombination af disse. Det, de alle har til fælles, er, at de forårsager smerte, ubehag og træthed.

Rygsvaghed skyldes som regel en svækkelse af de muskler, der stabiliserer og aflaster trykket på rygskiverne. Rygsmerter opstår som regel ved pludselige bevægelser, hvor to nabohvirvler låser sig fast i kombination med en svækket ryg. Diskusprolaps betyder, at en beskadiget diskus i rygsøjlen kan irritere nerverne i rygmarven og forårsage betændelse. Iskias kan være ægte eller falsk, hvor ægte iskias involverer, at iskiasnerven bliver klemt af spændte muskler eller en forsnævret diskus. En falsk iskias er relateret til nerveafklemning i hofter, ben eller ryg. Men fælles for både ægte og falsk iskias er, at smerterne stråler fra hoften eller ryggen og ned i benene. Rygsmerter er også meget almindelige under graviditeten, og undersøgelser viser, at så mange som 50-80% af gravide kvinder lider af rygsmerter. Det mest almindelige er smerter i lænderyggen, men en form for iskias med udstrålende smerter i ryg og ben samt ledsmerter er også almindeligt.

HVORDAN BEHANDLES RYGSMERTER?
Behandling af rygsmerter kan ske på mange forskellige måder. Det er dog godt at være opmærksom på, at det altid er vigtigt at finde ud af årsagen til dine rygsmerter, da rygsmerter skal behandles i henhold til årsagen.
Det meste af tiden er rygsmerter helt ufarlige og går som regel over af sig selv. Nogle gange kan det dog kræve behandling, lægehjælp eller hjælpemidler som en rygstøtte eller et rygbælte.
For dem, der har rygsmerter, men ikke er helt sikre på, hvor smerten kommer fra, er vores stærke anbefaling at søge hjælp hos en kyndig professionel for at få en nøjagtig diagnose. Når diagnosen er stillet, er selvhjælp normalt den bedste løsning, men uden en diagnose er det let at tage de forkerte skridt til at genoptræne skaden, og i værste fald kan smerterne blive værre. Lægefagligt personale kan være en læge, fysioterapeut, naprapat, kiropraktor eller osteopat. I mange tilfælde, hvor det ikke er helt klart, hvor smerten kommer fra, kan en second opinion fra flere forskellige typer læger være værdifuld.

KAN MAN TRÆNE MED RYGSMERTER?
Hvis du har en diskusprolaps med smerter, eller rygsmerter af en anden årsag og aldrig har trænet, bør du træne hele kroppen langsomt, i starten kan det handle om at gå og lave simple hjemmeøvelser for til sidst at lave mere avanceret træning.
En god regel er at undgå at træne ting, som gør mere ondt, når man træner, eller som gør smerterne værre efter træning. For eksempel er det almindeligt at få flere smerter efter tunge løft med foroverbøjninger og rotationer. I en akut fase, uanset hvad smerten skyldes, handler det om smertelindring og bevægelse, så du får det bedre og smerten aftager, et ryglæn kan lindre din smerte. Når smerten er lindret, kan du vende tilbage til din almindelige træning. Et godt og stabilt ryglæn kan hjælpe dig med at komme hurtigere i gang med træningen, og frem for alt føles ryggen mere sikker, og du tør tage lidt flere sving i dine bevægelser.
Når du er begyndt at træne, kan det være godt at huske at træne din stabilitet først og gradvist vænne ryggen til den øvelse, du vil lave. Gå langsomt frem, og brug et ryglæn!

HVORDAN PÅVIRKER ET RYGBÆLTE DIN KROP?
Hvis du bruger et ryglæn, er det godt at sørge for, at du også træner ryg-, core- og bækkenmuskler. Ryglæn nedbryder ikke musklerne, men du skal sørge for at øge din muskelfitness og muskelkoordinationen i ryggen. At bruge et rygbælte er en god måde at gøre det lettere for dig selv, når du begynder at træne din ryg. Et rygbælte er almindeligt og kan også reducere dine smerter og give dig mere kontrollerede bevægelser i ryggen.

Pas på dig selv, og vær ikke bange for at søge hjælp for dine rygsmerter! Og hvis du ønsker ekstra støtte til din ryg i hverdagen eller under sportsaktiviteter, så klik her for at se vores udvalg af rygbeskyttere.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.