Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Trælår

Thigh Contusion

En lårskade er forårsaget af et hårdt slag eller stød mod lårmusklen. Det kan f.eks. være et knæ, der går ind i låret med stor kraft under en nærkontakt eller kamp. Lårkager er derfor relativt almindelige i kontaktsport som håndbold, floorball eller fodbold. Lårkager forårsager blødning i musklen. Det er smertefuldt, men i de fleste tilfælde ufarligt. Det første symptom er intens smerte. Det efterfølges af hævelse og øget tryk i musklen og til sidst et stort blåt mærke på låret. Muskelfunktionen påvirkes og forringes, hvilket gør det sværere at bevæge benet.

Tilbagevendende lårkager resulterer i øget arvæv i musklen og kan føre til forkalkning af arvævet og forbening af musklen. Med øget arvæv kan muskelfunktionen forringes yderligere, og risikoen for tilbagevendende lårkager eller andre skader i det samme område øges.

HVAD ER HELINGSTIDEN FOR EN LÅRBENSHALS?
Helingstiden for en lårbensbetændelse er 1-2 måneder, og ud over at hvile den skadede muskel, kan du også have brug for en støttebandage, når du begynder at træne igen.

KAN MAN TRÆNE MED ET LÅRBUR?
Inden for 48 timer efter skaden er sket, er der blødning inde i musklen. Du skal ligge stille for at holde blodcirkulationen så lav som muligt. Så svaret er, at du i den akutte fase skal undgå træning, udstrækning, massage eller andre aktiviteter, der øger blodcirkulationen i det område, der er påvirket af hasemusklen.

BEHANDLING AF LÅRBENSHALSEN
Når skaden er akut, bruges der trykbind, og låret placeres i en høj position. Pres bagsiden af låret og læggen sammen, med knæet bøjet så meget som muligt, og pak med en kompressionsbandage i de første 24 timer. Aflastning med krykker er god. Fortsæt med at bruge kompressionsbandager i de næste 24 timer.

Efter den akutte skade kan en varmende lårbeskytter støtte låret og samtidig være med til effektivt at blødgøre musklen og bidrage til øget kompression og flow i skadesområdet, hvilket letter helingen.

GENOPTRÆNING EFTER EN HASESKADE
Genoptræning af hasemusklen påbegyndes, så snart den akutte skade er overstået, helst efter et program udarbejdet af en fysioterapeut.

TILBAGEVENDEN TIL NORMAL TRÆNING EFTER EN HASESKADE
Når man genoptager sportsaktiviteterne, bør man første gang bære en beskyttende bandage, der marginalt dækker skadestedet, normalt for resten af sæsonen. Det tager fra to dage op til ti uger, før sportsaktiviteterne kan genoptages, afhængigt af skadens omfang og den førstehjælpsbehandling, der er givet.

En nyttig rettesnor er, at lårmusklen er tilstrækkeligt helet og klar til fuld vægtbæring, når man kan opnå 120° knæfleksion, og der ikke er tegn på svaghed eller muskeltab.

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.