Velkommen til SPORTSMART

STORT UDVALG

SPORTSMART DANMARK

Gratis levering på ordrer over 399 kr

Høj svang

High arched foot

Der findes tre typer af fodhvælv. Høj svang, lav svang og normal svang. Høj svang er medfødt og kan ikke "kureres". Men der findes mange forskellige typer hjælpemidler, som kan hjælpe dig med at minimere risikoen for skader og reducere eventuelle smerter forårsaget af høje svangbuer. Der findes også forskellige niveauer af svanghøjde.

HVAD ER HØJ SVANG?
Der er 3 svangbuer i foden, den indre, den midterste og den ydre svangbue, og i tilfælde af høj svangbue er det hovedsageligt den ydre svangbue, der henvises til. Grunden til, at høj svang kan være et problem, er, at foden har for lidt kontaktflade med underlaget.

HVAD ER SYMPTOMERNE PÅ HØJ SVANG?
At have høj svang betyder ikke nødvendigvis, at man har nogen symptomer. I stedet er det ofte sådan, at symptomerne opstår efter f.eks. en forstuvning, der fører til ustabilitet og tilbagevendende smerter og hævelser fra sener på ydersiden af anklen. 
De symptomer, man mærker, er som regel smerter i trædepuderne og i hælen. Det er også almindeligt at opleve en øm, træt følelse i både hælen og under fodballen. Ud over problemer med fødderne er det også almindeligt at have problemer med knæ, hofter og ryg.

Hvis du har en høj svang, kan du også have problemer med både indadrotation af foden, kendt som pronation, og udadrotation af foden, kendt som supination. Det skyldes, at høje svangbuer øger fodens bevægelighed.

Høje svangbuer påvirker også belastningen på forsiden af trædepuderne og hælen. Du får problemer, fordi din fod har for lidt kontakt med underlaget. Den midterste svangbue strækkes så til en bueform. Den øgede belastning på trædepuderne kan også føre til skæve tæer og i værste fald en såkaldt hammertå. Udaddrejede fødder kan også være tegn på høj svang.

Det er vigtigt at indse, at hvis man har høj svang og ikke behandler sit problem, kan det føre til yderligere problemer. Den øgede belastning, som en høj svang lægger på dine trædepuder, kan føre til skæve tæer, som igen kan føre til hammertæer.

KAN SMERTER FORÅRSAGET AF HØJ SVANG FOREBYGGES?
Hvis du har høje svangbuer, er det særligt vigtigt at gå i stabilt fodtøj. En nem måde at forebygge problemer med høj svang er også at bruge indlægssåler eller svangstøtter. . Svangstøtter er designet til at støtte fodbuen og give dine fødder den støtte, de har brug for. Det skaber en mere jævn fordeling af vægten over hele fodens overflade, hvilket eliminerer fejlstillinger og giver fødderne den støtte, de har brug for. Både indlægssåler og svangstøtter fås i forskellige størrelser og højder. Et tip er at starte med standardstørrelsen og se, om du har brug for mere eller mindre aflastning. Det er også vigtigt at forny sine indlæg fra tid til anden, når de bliver slidt. Selv sko kan være gode at købe nye, da sko ofte bruges og kan ses som en letfordærvelig vare!

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres.