Hælspore (Plantar fasciitis)
HVAD ER SYMPTOMERNE PÅ HÆLSPORE?
Hælspore kan mærkes på forskellige måder, men nogle af de mest almindelige symptomer er.
- Smerter under foden, når du lige er vågnet.
- Smerter i hælpuden, når man har siddet stille i lang tid og er på vej ud at rejse. Smerten minder meget om den om morgenen, men kan være lidt mildere.
- Smerter eller kramper i plantarfascien under belastning. Smerten aftager ofte, når foden varmes op.
- Smerter i hælen ved belastning.
- Hælspore kan også give smerter i hvile. Det rammer især folk, der har et job, hvor de står og går meget. Efter en dag med stor anstrengelse er det almindeligt at have en dunkende smerte, der fortsætter, selv når man hviler.
HVORFOR FÅR MAN HÆLSPORE?
Hælspore er en overbelastningsskade, når svangsenen er blevet overbelastet, og kroppen er blevet udsat for belastninger, som den ikke kan klare. For eksempel er det almindeligt, at smerten opstår, hvis man øger træningsdosis i et hurtigere tempo, end kroppen kan klare. Årsagen til smerterne kan ofte findes andre steder end i foden, f.eks. kan årsagen være, at du har en ubalance i hofter, væv og ben, som gør, at kroppen ikke kan klare den træning, du udsættes for. Man kan også få hælspore, hvis man ændrer sin "fodadfærd". For eksempel hvis du ikke er vant til at gå barfodet og begynder at gøre det, eller hvis du øger din brug af flade sko. Problemer med hælspore kan også forværres, hvis man har et øje eller lave svangbuer, eller hvis man er overvægtig.
KAN MAN SELV GØRE NOGET FOR AT LINDRE/HELBREDE HÆLSPORE?
Det, der er vigtigt under helingsprocessen, er at lytte til sin krop og ikke udsætte den for unødig stress. Hælspore heler normalt af sig selv, selv om det kan tage lang tid, op til 2 år, og i helingsperioden er der nogle ting, man skal overveje, som vil lette helingen og reducere risikoen for, at smerten øges eller kommer tilbage:
HVILE
Hvis det gør ondt, er det godt at hvile sig og lade kroppen komme sig. Men hvis du ignorerer smerten og fortsætter, som du plejer, kan det være dobbelt belastende efter et stykke tid. Kort sagt, jo før du tager fat på problemet, jo hurtigere vil din helingsproces være.
BRUG INDLÆG OG SOKKER MOD HÆLSPORE
Der findes indlægssåler, indlæg og sokker, der er specielt designet til folk med hælspore. De giver god støddæmpning og smertelindring og hjælper samtidig hælen med at hele hurtigere.
TRÆNING
Det er vigtigt at komme i gang med at træne for at øge funktion og bevægelighed og for at opbygge styrke i foden. Der findes genoptræningsøvelser, som er specielt designet til at lindre hælspore. For eksempel er tåhævninger en klassisk øvelse, som udføres dagligt for hurtigere heling. Et træningsprogram kan udvikles sammen med en fysioterapeut. Det er vigtigt at lave genoptræning i den rigtige dosis; ikke for lidt og ikke for meget.
INVESTER I BEHAGELIGE SKO
Tjek dine sko for at sikre, at de ikke er ødelagte eller dårligt konstruerede. Prioritér din komfort, og brug sko med solide såler og god stødabsorbering.
ARBEJD MED DIN LØBETEKNIK
Når du er oppe og løbe igen, kan din løbeteknik være afgørende for at undgå nye skader. For at undgå hælspore anbefales det f.eks., at du sætter forfoden forrest i løbeskridtet (og ikke hælen).
Træningen og alle tiltagene kan virke håbløse, men det er vigtigt ikke at give op og lade helingsprocessen tage sin tid! Det er ikke ualmindeligt, at det tager op til 2 år at slippe af med symptomerne på hælspore. I helingsperioden er det vigtigt at lytte til sin krop!